Alla i min sociala krets, jobbet, skolan och familjemedlemmar, pratar konstant om det senaste på tiktok. Det är något som triggar mig och ger mig lusten att ladda ner appen igen. Mitt trix för att inte hamna i frestelsen är att påminna mig själv om varför jag valde att radera den. Är det verkligen värt att ha tiktok om jag ska bli sittandes i 4 till 5 timmar och bara scrolla på min telefon? Det känns bara farligt att mata min hjärna med onödig information och desinformation.
Tiktok har åldersgräns 13 år, vilket absolut inte följs. På appen flödar lågstadieelever som gör dansande eller roliga videos. Enligt hemsidan Friends.se är 60% av användarna av tiktok under 13 år. Detta har gjort att jag själv har börjat tänka efter, är det verkligen nyttigt för barn att konsumera så många videos per dag? Eller göra videos själva för att kunna få likes och kommentarer i en så offentlig app?
Leva utan att scrolla
Mina småsyskon, 12 och 15 år, kan inte göra vardagliga grejer utan att känna behovet av att gå in och scrolla eller checka hur många som har kollat på deras videos. När de umgås med sina vänner är det bara tiktok som gäller och behovet att göra en ny trendig video. När jag som ung vuxen ser detta tänker jag tillbaks på min barndom. Det känns som jag växte upp för flera decennier sedan, fast jag bara är 9 år äldre. Min generation hittade på lekar, klädde ut oss och socialiserade på ett helt annat sett. Vi var barn så mycket längre och jag önskar att mina syskon kunde ha upplevt det.
Enligt Aftonbladets podd håller EU- kommissionen på med en utredning av tiktok. Detta beror på att appen har algoritmer som är extremt beroendeframkallande, vilket kan påverka barnens hälsa. Utredningen skulle ha gjorts för flera år sedan, när man började se att barn fick ett beroende av tiktok. Ett tydligt exempel är artikeln som Svenska Dagbladet skrev 2020 om barns relation till det populära sociala mediet, där de intervjuar Isabella,10 år som säger ” Vi är beroende. Ibland tror jag att jag har tittat i en minut och så är det en timme. Jag skulle kunna hålla på 24/7”. Artikeln är klart oroväckande. Varför gjorde de utredningen 4 år senare och inte direkt?
Kina äger tiktok, och fast det låter overkligt ser deras feed helt annorlunda ut än vad den gör för oss i väst. Enligt hemsidan Illustrerad vetenskap ”..skiljer sig den kinesiska versionen av tiktok från den i väst både genom att den presenterar användarna för betydligt färre videor, har inlagda pauser och lägger tonvikt vid mer inlärningsorienterat innehåll”. Om resten av världen hade haft den kinesiska versionen av tiktok så tror jag att de hade kunnat vara ett kreativt bidrag till allas –och min egen – utveckling och kanske mindre beroendeframkallande.
Text: Cecilia Aguilera Svensson