Hoppa till innehåll

Hunden Sammi gör skolan roligare

Många unga tycker att det är svårt eller tråkigt att gå i skolan. Den fyraåriga hunden Sammi ska hjälpa elever som känner så. Han jobbar på en skola i Åkarp där han sprider glädje och lugn.

Solen gassar och vinden sliter i träden på skolgården. Det är en klassisk vårdag i Skåne. När eleven Emelie Malmqvist kommer in genom dörren vaknar Sammi från sin sömn. Sammi är skolans pedagogiska hund. Han har haft rast och vilat på sitt och mattes arbetsrum.

I början av Emelie Malmqvists lektion får Sammi en godis. Sedan får han ett särskilt täcke på sig som signalerar både till Sammi och barnen att arbetspasset är i gång. Han lägger tassarna på sin stol och får hjälp att komma upp från golvet. Sedan tittar Sammi nyfiket på bordet och dagens text innan han lägger sig till rätta på stolsitsen.

Emelie Malmqvist har dyslexi och övar på att läsa högt. Det hjälper henne att läsa bättre och med flyt. Att ha dyslexi gör att ord och bokstäver rör sig runt på pappret och ställer till läsningen.

– Det känns tryggt att ha honom här, säger hon och klappar då och då Sammis lena päls.

Den fyraåriga hunden Sammi sitter med vid bordet när det är lektion. Foto: Alva Kledzik

Att ha en skolhund

Emelie Malmqvist tycker att det bästa med Sammi är att han alltid blir glad av att se henne, och att han är så lugn och snäll.

– Det är ju mycket roligare att gå till skolan när man vet att det finns en hund där. Annars hade det ju känts ganska tråkigt att bara gå och läsa i ett rum, säger hon.

Emelie Malmqvist vill bli spelutvecklare, men för att kunna bli det måste hon ha tillräckligt bra betyg för att komma in på utbildningen. Att träffa Sammi ett par gånger i veckan kan hjälpa henne att få dem.

Sammis arbetsdagar ser lite olika ut. Ibland lyssnar han när elever som Emelie Malmqvist övar på läsning. Ibland är hans uppgift att sprida en lugn stämning bland eleverna. Det är elevernas behov som styr vad Sammi kan hjälpa till med. Pedagogiska hundar som Sammi kan vara ett stöd elever som har en diagnos eller elever som tycker det är jobbigt att ens gå till skolan.

Åsa Johansson är specialpedagog och matte till hunden Sammi. Emelie Malmqvist är en av skolans elever som har lektioner tillsammans med Åsa och Sammi. Foto: Alva Kledzik

Fler barn stannar hemma från skolan

Att barn stannar hemma från skolan är ett problem som blir större i Sverige. Barn har rätt till att gå i skolan, men de måste också göra det. Det kallas för skolplikt. De barn som av olika anledningar inte går till skolan kallar vuxna för ”hemmasittare”.

– Steget att ta sig till skolan kan vara väldigt stort. I skolan blir elever hela tiden bedömda och det finns mycket krav och prestation, säger Åsa Johansson, som är lärare och Sammis matte.

Hon menar att en hund inte ställer några krav. Hunden ger alltid kärlek till eleverna och de behöver inte göra något för att förtjäna den. På så sätt kan Sammi också hjälpa elever som känner sig stressade eller har ångest.

– Om det hänt något i skolan eller hemma så kan det vara bra att träffa Sammi. Det kan vara skönt att tänka på något annat och koppla av. Ibland tar vi en promenad tillsammans, säger Åsa Johansson.

Emelie Malmqvist och Sammi gör tricks när dagens läsning är klar. Foto: Alva Kledzik

I arbetsrummet blänker Sammis vattenskål i solljuset. Emelie Malmqvist har läst klart för idag och visar lite trix Sammi kan göra. Han lägger sin tass i hennes hand och får en godis.

Alla elever på skolan har inte lektioner med Sammi, men de flesta tycker att det är roligt att han är där. Emelie Malmqvist märker att Sammi gör de sugna på att gå till skolan.

– Det här med närvaron, det kan jag intyga. Bara igår när vi skulle åka på utflykt i skogen och Sammi inte följde med hörde jag flera som sa ”men va, jag följde ju med för att jag trodde Sammi skulle göra det”.

Hundexperten om att ha en hund i skolan

Lena Lidfors är professor i etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Etologi betyder läran om djurs beteenden. Just nu forskar hon på att ha hund i skolan. Foto: Vanja Sandgren.

Varför kan det vara bra att ha en hund i skolan?

– En hund kan inte säga till och den ställer inga krav på ett barn. Den vill bara vara nära.

En hund kan fungera som en snäll kompis för elever. Lena Lidfors tror att många barn är vana vid att bli tillsagda av föräldrar och lärare. Därför kan det vara skönt att umgås med en hund som inte kan döma utan bara lyssna. Om man har svårt att sitta still och fokusera på en uppgift kan det också vara bra att vara med en hund.

Vad beror det på?

När man klappar hunden frigörs ett ämne i kroppen som heter oxytocin. Oxytocin är ett hormon och kallas också för ”lugn och ro-hormonet” eller ”må bra-hormonet”. Det kallas så eftersom kroppen blir mindre stressad av det.

Kan alla hundraser bli en skolhund?

– Det finns några särskilda raser och korsningar som fungerar särskilt bra. Labradoodles och retrieverhundar är vanliga i skolor. Till exempel golden retriever och labradorretriever. Även tollare kan fungera. Men jag har också hört om en chihuahua och rottweiler som varit skolhundar. Taxar har jag inte stött på. Det kan bero på att de är ganska egensinniga.

Hunden och ägaren måste gå en utbildning och göra ett prov. Det gör man för att vara säker på att hunden mår bra och tycker om att umgås med barn.

Finns det andra djur som kan hjälpa elever med skolan?

– Ja hästar!

Det kan bero på att människor har lätt att kommunicera med hästar och hundar eftersom de länge blivit avlade.

Men katter då?

– Fler människor är allergiska mot katter än mot hundar och hästar, så det kan vara en anledning till att skol-katter inte blivit en stor grej. Men det skulle kanske funka med vissa raser.

Ja hur gör man med allergier? Och rädslor?

– I Sverige har man sällan hunden lös i ett klassrum. Det är vanligare att hunden finns i ett särskilt grupprum där endast de elever som har behov av hunden vistas. 

Att bara ha hunden i vissa rum gör det lättare att inte sprida pälsen. Det skapar också en trygg miljö för hunden. En hundrädd elev tvingas inte vara nära en hund. I andra länder såsom USA är det vanligare att ha en hund i klassrummet, men också andra djur. Det kan vara smådjur som marsvin eller fiskar.

Kan min skola få en skolhund?

Det beror på. Det verkar som att hundar kan hjälpa barn och unga på fler sätt än vad man tidigare trott. Men alla elever har inte ett behov av att umgås med en hund för att klara av skolan.

Det finns också flera svårigheter med att ha en hund i skolan. Det kostar en del pengar att utbilda hunden och att ta hand om hunden. De pengarna har inte skolor. Därför måste hundägaren själv betala kostnaderna.

Hunden måste också må bra av att jobba. Idag finns det ingen myndighet som kan kontrollera att all skolpersonal följer de regler som gäller hunden. Reglerna gäller exempelvis att en hund får jobba max en och en halv timme innan den ska få rast.