Att börja med en helt ny idrott kan kännas läskigt. Lisa Persson, Alice Martin-Vivaldi, Ella Bryde, Lovisa Kellheim och Sofia Svensson delar med sig av varför de valt att rida på ridskola.
– Det finns både hästar, och kompisar som man får ett speciellt band med när man är i stallet, säger Sofia Svensson.
De fem medlemmarna i ungdomssektionen på ridskolan i Vellinge började rida av olika anledningar. De går i olika skolor och klasser. Ändå umgås de flera dagar i veckan i stallet.
Förutom att det är roligt att utveckla samarbetet med de stora djuren, träffar man många nya kompisar som man aldrig träffat annars. Gemensamt har de att de tycker om hästar och utmaningar.
– Det krävs kondition och teknik för att utföra denna sporten, säger Lisa.
Lovisa nämner att man får använda sitt fokus och tänka mycket under ett ridpass.
– Man måste även anstränga sig när man är i stallet, säger Sofia.
”Hästarna gör allt jobb”
En fördom de alla har fått uppleva från folk som inte rider, är att det är hästen som gör allt jobb. Detta är något vännerna inte känner sig igen i.
– Jag blir arg när jag hör folk säga att ridning inte är en sport. Såklart gör hästen mycket, men det krävs samspel mellan ryttare och häst, säger Alice.
Övriga i gänget håller med. En taktik som Lisa använder är att antingen ignorera det som sägs, eller bjuda in skeptikerna att prova på att rida själva.
– Då brukar det bli tyst på dem, berättar hon.
Fakta om ridsporten:
- Varje år genomförs cirka 5 miljoner ridlektioner i Sverige.
- Svenska ridsportförbundet har 154 130 medlemmar, varav 93 procent är kvinnor.
- Priset på ridlektioner varierar beroende på nivå och vart i landet man befinner sig. För en nybörjare kostar det runt 250 kronor per gång.
- Hoppning är den största tävlingsgrenen i Sverige. Som ny ryttare är det viktigaste att lära sig grunderna. Därför får man träna på olika grenar på ridskolan.
Står mycket i tidningar om hästar som behandlas dåligt
Mediernas senaste avslöjanden om hästar som far illa hos kända ryttare är något både Alice och Lisa sett. På deras ridskola upplever de alla att hästarna har det bra.
– Vi märker det på att ridlärarna har respekt för hästarna, pratar fint om dem och att hästarnas välmående har hög prio, säger Alice.
Ridlärare brukar ofta beskriva ridskolehästar som nära kollegor. Eftersom hästar inte själva kan välja vart de ska bo, är det viktigt att de som har ansvar för dem ser till att de har ett liv de trivs med.
Sofia tycker att miljön i stallet är god för både hästar och människor.
–Man märker att hästarna är trygga och att de är villiga när man rider.
Pingback: GUIDE: Ny på ridskolan – i barnasinnet
Kommentarer är stängda.