Hoppa till innehåll

Del 4: Hästens signaler: ”Öronen bakåt kan även betyda att den lyssnar”

Hur fångar man hästen om den vänder sig bort i boxen och hur kan man se om hästen är sur? Wilma Nilsson och Sofia Svensson delar med sig av sina erfarenheter.

Ponnyn Annette är intresserad och nyfiken med öronen framåt.

 Att en glad häst har öronen framåt har kanske många hört. Men att öronen vänds bak betyder inte nödvändigtvis att hästen är sur. Hästar kan vända sina öron fram och tillbaka när de lyssnar efter saker bakom sig.

Om en häst är riktigt arg har den sina öron slickade bakåt mot nacken. 

Det kan se ut som att ponnyn Brian är sur, men egentligen lyssnar han bara bakåt och håller koll på vad Sofia gör. 

 – Många äldre ridskoleponnyer kan lossas vara sura för att skrämmas. Om man inte bryr sig, men är lugn och fortsätter med det man höll på med brukar de sluta, berättar Sofia.

När man går in till en häst i boxen är det viktigt att man gör hästen uppmärksam på att man kommer in.

– Om hästen vänder sig bort kan man locka med något gott, som till exempel hö, så hästen själv får komma fram, säger Wilma Nilsson.

Hästen har sina ögon på varsin sida om huvudet. Det gör att de ser bra på sidorna, men de kan inte se rakt fram eller rakt bakom sig.

– Det kan vara bra att hantera hästen från sidan, så man inte överraskar hästen där den inte kan se ordentligt, förklarar Sofia.

Hästar kan röra sina öron oberoende av varandra. ”Brian håller koll på vad som händer både framför och bakom sig. Öronen bakåt kan betyda att hästen lyssnar” säger Wilma.

1 kommentar till “Del 4: Hästens signaler: ”Öronen bakåt kan även betyda att den lyssnar””

  1. Pingback: GUIDE: Ny på ridskolan – i barnasinnet

Kommentarer är stängda.